روش های مختلف خانواده ها برای عادت دادن کودک به انضباط

در برخی خانواده ها کودکان تحت اوامر سخت و انضباط شدید هستند . برخی دیگر روش تربیتی مورد نظر خود را با شک و تردید به کار می برند . برخی خانواده ها به کودکشان آزادی مطلق می دهند . عده ای از والدین و مربیان هم روش اعتدال را پیش می گیرند و با توجه به شخصیت و توانایی های کودک به برخی از خواسته های او جواب مثبت و به برخی دیگر جواب منفی می دهند.
علل مختلف عدم موفقیت والدین در اجرای نظم
** ضعف روش تربیتی و آموزش ندادن به کودک
** ضعف مقررات انضباطی در خانه
** واگذاری مسوولیت سنگین و فوق توانایی بر عهده ی کودک
** الگوی نامناسب : والدین بی انضباط ، الگوی نامناسبی برای کودک خواهند بود
ادامه مطلب...
تاثیر دوره پیش دبستانی در پرورش استعدادهای کودکان
پیش دبستان پلی است كه كودك را با مدرسه ارتباط می دهد. دوره ی پیش دبستانی نحوه ی ارتباط با مربیان را به كودك آموخته و به او یاد می دهد چگونه با بزرگ تر ها ارتباط برقرار نماید. دوره ی پیش دبستان با دوره ی مهد كودك تفاوت های بسیاری دارد؛ چون در دوره ی مهدكودك، كودك صرفا بازی می كند، تغذیه می شود و نهایتا شعر یا قصه یاد می گیرد و بعد هم استراحت كرده و سپس آماده یرفتن به منزل می شود. به عبارت بهتر، كودك آموخته است كه باید مدت زمانی را در مهد كودك گذرانده و بعد هم به اتفاق والدین راهی خانه شود. از طرفی، مهد كودك معمولا پذیرای كودكان مادران شاغل یا كودكان خانواده های مرفه است؛ در حالی كه در دوره ی پیش دبستان، كودك با همسالانی از تمام اقشار جامعه مواجه است. در این دوره _ كه امروزه نقش مثبت خود را بیش از پیش نشان می دهد _ كودك می آموزد، نقاشی می كشد، قصه می گوید و حتیایفای نقش می كند.گذراندن دوره ی 9 ماهه ی پیش دبستانی، كودك را آماده می كند تا بتواند با مربی ارتباط برقرار نماید. زیرا نخستین مكان جدی كه كودك پس از جداشدن از خانه و خانواده به آن وارد شده و حضور در فضای جدید را تجربه می كند، همین دوره است. امروزه با تاسیس مراكز پیش دبستانی كه با هدف آموزش، زمینه ی مساعدی را برای حضور مادران در جامعه و از طرفی رشد كودكان فراهم می كند، دغدغه های خانواده ها كمتر شده است. این دوره ویژگی هایی دارد كه به اهم آن ها در ذیل اشاره می شود:
ادامه مطلب...
آیا کودکان خجالتی در مدرسه یا پیش دبستانی کمتر پیشرفت می کنند؟
این موضوعی است که گروهی از دانشمندان به تازگی به بررسی آن پرداخته اند. بسیاری از پدر و مادرهایی که کودکان پرجنب و جوش و پرحرف دارند، نگرانند که کودک شان با گام گذاشتن به پیش دبستانی، در سازگار شدن با محیط دچار مشکل شود و نتواند تجربه آموزشی خوبی داشته باشد.
نتیجه یک پژوهش جدید در دانشگاه میامی آمریکا، نشان می دهد که کودکان بیش از اندازه خجالتی، بیشتر با خطر موفق نبودن در مدرسه روبه رو هستند تا هم سالان پرحرف و پر جنب و جوش خود. دستاورد این پژوهشگران نشان می دهد که کودکان خجالتی، با کمترین مهارت های آکادمیک سال پیش دبستانی خود را آغاز می کنند و با کندترین روند به رشد مهارت های خود می پردازند.
ادامه مطلب...
بسیاری از والدین در رفتارشان با فرزندان در بسیاری از مواقع به دروغ متوسل میشوند. از دروغهای به ظاهر بیاهمیت گرفته تا دروغهای "شاخدار". پژوهشگران نسبت به تأثیر این دروغها در روابط خانوادگی هشدار میدهند.
"اگر شیطونی کنی، آن خانمی که اونجا ایستاده، دعوات میکنه!" این جمله را شاید بارها از زبان مادری که از دست شیطنت بچهاش عاصی شده، شنیده باشید. والدین بیشتر اوقات برای خلاصی از وضعیت "بغرنجی" که کودکان شان آنها را در آن قرار دادهاند، به دروغ متوسل میشوند. با این امید که این دروغهای مصلحتی مسئله را هر چه زودتر حل کند و آرامش باز گردد.
ادامه مطلب...
با وجود تاثیر عوامل ژنتیکى در تعیین سطح هوش بچه ها، تازه ترین تحقیقات علمى نشان مى دهند که به کارگیرى روش هاى معین مى تواند ضریب هوشى و سرعت یادگیرى کودکان را افزایش دهد. پس اگر دلتان مى خواهد کودکانى با هوش داشته باشید ۸ توصیه زیر را که در این چگونه آوردیم جدى بگیرید.
چگونه
۱
به کودکتان موسیقى بیاموزید
اگرچه شنیدن صداى طبلى که کودک مى نوازد، همیشه خوشایند و گوش نواز نیست اما به یاد داشته باشید، یادگیرى موسیقى یکى از راه هاى ارتقاى سطح هوشى کودکان است. براساس مطالعات محققان دانشگاه تورنتو، فراگرفتن موسیقى به صورت منظم، در افزایش ضریب هوشى و بهبود عملکرد کودکان در مدرسه موثر است و هر چه سال هاى بیشترى صرف این کار شود نتیجه بهترى حاصل خواهد شد.
ادامه مطلب...
با شلخته خواندن کودکی که اسباب بازیهای خود را جمع نمیکند، وسایل او جمع نخواهد شد. تنها ممکن است او تصویری نادرست از خویش پیدا کند و این رفتار موقت او با برچسب شما به رفتاری ثابت و دائمی تبدیل شود و احتمالا در آینده آن را تکرار کند.
در این چگونه برایتان خواهیم گفت چطور کودک را ترغیب کنید تا منظم باشد.
چگونه
۱
متأسفانه بسیاری از والدین به جای آنکه در پی تأثیرگذاری بر کودکانشان باشند، تنها میخواهند آنها را کنترل کنند. از این رو، آنان را محدود ساخته، دستور میدهند، فرمان صادر میکنند و آنها را تهدید یا تنبیه مینمایند. اعمال این روشهای کنترل کننده، عملا بر کودکان و نوجوانان تأثیر مثبتی نمیگذارد. کودکی که به انجام کاری مجبور شده، در واقع تأثیر نپذیرفته است، بلکه تنها رفتار خود را در آن لحظه برای فرار از تهدید تغییر داده است.
برای تأثیرگذاری عمیق و مداوم بر زندگی کودکان و نوجوانان، باید از هرگونه رفتار مستبدانه و توسل به زور برای کنترل آنان خودداری کرد و به جای آن از روشهای مفید و متفاوتی بهره جست که به تدریج انگیزهها و تمایالات کودک را تحت تأثیر قرار دهد.
۲
ادامه مطلب...
وقت گذاشتن و بازی با کودک علاوه بر بالابردن خلاقیت او حس اعتماد به نفس فرزند شما را افزایش میدهد. همیشه به یاد داشته باشید که استعدادهای کودک شما تا دوسالگی در خلال بازیهای هوشمندانه شما شکوفا می شود.
در این چگونه بازیهای متفاوتی را تا دو سالگی فرزندتان به شما آموزش میدهیم.
چگونه
۱
بازیهای پرتحرک
زمانیکه کودک شما انرژی زیادی دارد، بازیهای پر تحرکی مثل “قایم باشک” یا “حباب بازی” یا “توپ بازی” یا “دنبال بازی” را برای تخلیه انرژی کودک انجام دهید. کودک نوپای شما با این بازیها راه رفتن را هم خوب تمرین میکند.
۲
بازی با آب
آب بازی در وان پر از آب حمام و یا امکان بازی با آب و رنگ در حمام و یا محیط بزرگ دیگر یکی از بهترین بازیها برای پرورش استعداد کودک میباشد.
۳
ادامه مطلب...
اين مطلب را با دقت بخوانيد واگر ديديد كودك شش سالهتان اين اشكالات را داشت، او را پيش پزشك متخصص اطفال ببريد.
1 -با كودكان همسن و سال خود نميتواند خوب ارتباط برقرار كند و معمولا در بازي كردن با آنها مشكل دارد.
2- در خانه دوست دارد تنها بماند و تمايلي به شركت در جمع ساير كودكان يا جمع بزرگترها ندارد.
3- اگر از او پرسيده شود دوست داري مانند چه كسي باشي نميتواند پاسخ بدهد.
4- احساسات خودش را بروز نميدهد. به عنوان نمونه خوشحال بودن يا نبودن او را نميتوان درك كرد. گوشهگيري دارد و كمتر حرف م
ادامه مطلب...
جدا شدن از آغوش گرم مادر و پدر و آغاز زندگی مستقل و ورود به جامعه ای بزرگتر از خانه ، برای اکثر بچه ها سخت و دشوار است و همراه با دلهره و ترس و اضطراب است ، اما چاره ای نیست. راهی است که باید همه آن را طی کنند. البته برای پدر و مادر هم سخت است. باید فرزندشان را در مدرسه بگذارند و تنها به خانه بازگردند. شش تا هفت سال لحظه به لحظه با هم بودن و وابستگی ، اکنون دور شدن از یکدیگر، آن هم به مدت سه تا چهار ساعت در روز….
ادامه مطلب...
- هنگامی که شما این امکان را به کودک خود می دهید که کشف کند، بیندیشد و گمانه زنی کند و بپرسد، او اطلاعات را گردآوری می کند، تجربه هایش بیش تر می شود و به نتایج جدیدی دست پیدا می کند.
- سعی نکنید به او توضیح بدهید و اطلاعات، مفاهیم و واژه ها را آموزش دهید. اگر چه بحث و گفت وگو بسیارسودمند است، اگر کودک تـان بخواهد به بازی خود ادامه دهد یا دوست نداشته باشد درباره ی کاری که انجام می دهد، حرف بزند، از نظر او پیروی کنید.
- ذهن خود را برای پذیرش نتایج جدید آماده کنید، به ویژه هنگامی که کارها آن گونه که شما انتظارش را داشتید پیش نمی روند. به جای درس دادن به کودک تان، همراه با آن ها به کشف بپردازید و بیاموزید.
- بخش بزرگی از دانش، دوست داشتن و احساس احترام، شگفت زده شدن و لذت بردن از طبیعت و ستایش زیبایی، نظم و پیچیدگی آن است، از سنگ و مار و حشره ها و آب گرفته تا هر چیز دیگری که در طبیعت وجود دارد. این ها بهترین چیزهایی است که می توانید هنگام فعالیت های علمی به کودک تان بدهید.
ادامه مطلب...
این یک برنامه عالی برای کشف علت ضعف تمرکز کودک است؛ کافی است به کارهای روزمره او نگاهی بیندازید.
بعضی از بچه ها هنگام بازی و درس خواندن، تمرکزشان را از دست می دهند. این نشانه ها می تواند به صورت افکار بی ثبات، بی قراری، بی توجهی در حالتی که با فردی صحبت می کنند و فراموش کردن زمان بروز کند. گاهی این رفتارها برای پدر و مادر آزاردهنده اند اما بی توجهی به این مساله، قطعا آثار جبران ناپذیری خواهد داشت...
تمرکز داشتن، در واقع توانایی افراد برای انجام کاری خاص در زمانی مشخص است. نداشتن این توانایی دلایل مختلفی دارد اما مهم ترین آنها به سن و سلامت کودک مربوط می شود.
نتایج تحقیقات در زمینه آموزش هم نشان داده تمرکز داشتن یک عامل مهم و اصلی در تحصیل محسوب می شود. شما به عنوان والدین کودک باید با بررسی به این نکته برسید که چه عواملی باعث از دست دادن قدرت تمرکز فرزندتان می شود. در ادامه به نکته هایی اشاره می کنیم که شاید یکی از آنها علت نداشتن تمرکز کودکتان باشد
ادامه مطلب...
شاید شما نتوانید به فرزند خود یاد بدهید كه خوشحال باشد ولی فراهم كردن امكانات و بستر مناسب برای خوشبختی، شاد زیستن و بویژه مستعد و باهوش كردنش، هدیهای است كه فقط شما میتوانید به فرزندتان بدهید.
دوران كودكی همواره به عنوان بهترین و شادترین دوره زندگی انسان شناخته شده است. بسیاری از بزرگسالان در كشاكش مشكلات زندگی با یاد كردن از دوران خوش كودكی خود، بر بال خاطرات به دنیایی كوچ می كنند كه در آن از فشار مسئولیت و مرارت خبری نیست و مسلماً آرزوی هر پدر و مادری فراهم كردن یك چنین دوران كودكی ای برای فرزند دلبندشان خواهد بود اما شادی و نشاط آموختنی نیست و شكوفایی استعدادهای او هم نباید بدون در نظر گرفتن علائق او باشد.
روشهای پیشنهادی پی آمده شما را در شكوفا كردن استعدادهای كودكتان یاری خواهد داد:
* به فرزند خود اجازه دهید علائق خود را كشف كند. به بازی ها و فعالیتهایی كه او انتخاب می كند توجه نشان دهید. این گونه بازیها می تواند اطلاعات بسیاری درباره استعدادهای نهفته فرزندتان در اختیار شما قرار دهد
ادامه مطلب...
خانواده در تعلیم و تربیت كودكان نقش مهمی را ایفا می كند. یكی از نكات بسیار مهم در خانواده ، ارتباط است ، یعنی والدین باید به روش های صحیح برقراری ارتباط با كودكان ، آگاهی داشته باشند .این نوشتار به ما در برقراری این ارتباط كمك می كند .
1-با فرزندان خود ارتباط برقرار كرده ، فرصت ابراز عقاید را به او بدهند ، به نیازهای وی پی ببرند ، انتظارات آنها از كودك ، فرصت برقراری ارتباط به كودك ، زمینه اطمینان به والدین و مراجعه به آنها ، هنگام ایجاد مشكل و فراهم كنند .
پدر قبل از پدر بودن ، باید با فرزندش دوست باشد ، علاوه بر این ، او باید قادر به اداره این دوستی باشد تا مانع لوس شدن كودك گردد . به قول یكی از دانشمندان : " هر جا مشكلی در جامعه بود ، به حتم پای آموزش و پرورش وسط است " یا به قول اریكسون : " فرزندان لوس معضل جامعه اند".
ادامه مطلب...
همه ما دوست داریم کودکانی بااستعداد و باهوش داشته باشیم، اما شاید نمیدانیم که چگونه میتوانیم به رشد استعدادهای بالفعل کودکمان، کمک کنیم. مهمترین راهحل برای کمک به رشد کودک زیر شش سال، بازی کردن است. اگر محیط را غنی کنیم و کودک را در کسب اطلاعات و تجربهها، در یک فضای امن و مناسب، همراهی کنیم، او با احساس خوب، بازی میکند و بازیش، یک بازی سازنده میشود
ادامه مطلب...
کودکانی که تحت زورگویی همسالان خود قرار میگیرند با احتمال بیشتری در معرض بروز مشکل در بخشهای دیگر زندگی خود خواهند بود. محققان اخیراً دریافتهاند حداقل سه فاکتور در رفتار کودکان وجود دارد که باعث انزوای اجتماعی در آنها میشود و این فاکتورها ناتوانی کودک در انتخاب و یا پاسخ دادن به تعاملات غیرکلامی دوستان را شامل میشود. آمار نشان میدهد بین ۱۰ تا ۱۳ درصد کودکان در سنین مدرسه طرد شدن از طرف دوستان را تجربه میکنند.
زورگویی به کودکان و انزوای اجتماعی علاوه بر مشکلات روانی احتمال کسب نمرات پائین، اخراج شدن از مدرسه و اعتیاد به مواد مخدر را افزایش میدهد.
به گفته محققان، مهارتهای اجتماعی کودک طی بازی به دست آمده و اثرات آن بعدها در زندگی او ظاهر خواهد شد.
ادامه مطلب...
در مورد تمام چیزهایی که کودکان سه و چهار و پنج ساله می توانند انجام دهند، فکر کنید. آن ها به تندی قدم می زنند، می دوند و از پله ها بالا و پایین می روند، می جهند و دوچرخه سواری می کنند. آن ها می توانند دست هایشان را بشویند، دندان هایشان را مسواک بزنند، لباس های خود را بپوشند و درآورند. آن ها شکل های ساده را رسم می کنند با بلوک ها برج می سازند، مهره را از نخ عبور می دهند و میخ ها را دز جا میخی می گذارند. آن ها هم چنین برای شروع کتاب خوانی آمادگی پیدا می کنند به این دلیل آن ها چیز های زیادی در مورد کلمات، داستان ها و نوشتن، یاد می گیرند.
"پیش دبستانی" چهار ساله بلوک چوبی را بر می دارد و آن را نزدیک گوشش می برد و تظاهر می کند که او با تلفن صحبت می کند. مدادی را به دست او می دهد و می گوید: می خواهی که برای مادرت پیغام بنویسی؟ |
|
"پیش دبستانی" چهار ساله بلوک چوبی را بر می دارد و آن را نزدیک گوشش می برد و تظاهر می کند که او با تلفن صحبت می کند. مدادی را به دست او می دهد و می گوید: می خواهی که بای مادرت پیغام بنویسی؟ او مداد را بر می دارد و بعضی از حروف اسمش را می نویسد (ب - ه – ا) بسیاری از کودکان تلاش خواهند کرد تا حروف را بنویسند و ابتدا از یکی از حروف نام خود شروع می کنند. ان ها ممکن است علامت ها یی را که در خیابان می بینند یا نام مغازه و رستوران ها را بخوانند. شما احتمالاً مشاهده خواهید کرد که کودکتان تظاهر به خواندن کتابی که بارها برایش خوانده اید، می نماید.
ادامه مطلب...
اسفنج ها در هر اندازه و شکلی برای تجربه کردن مفاهیم ریاضی و علوم بسیار مناسب هستند. کودک تان می تواند مفاهیم خشک/تر، سنگین/سبک، سخت/نرم را با کمک اسفنج بفهمد. درک این مفاهیم متضاد یا نسبی، راه ساده ای برای یادگیری خاصیت های فیزیکی پایه، همانند حالت های مختلف اجسام و فرآیند تغییر و علت و معلولی است. کودک شما می آموزد که چگونه آب، ماهیت اولیه ی اسفنج را تغییر می دهد. او تغییرات بافت، شکل، اندازه و وزن را که از مفاهیم مهم ریاضی در وزن کردن و اندازه گیری به شمار می آیند، مشاهده می کند. البته از اسفنج ها به عنوان ابزار هنری برای نقاشی کردن و چاپ کردن هم استفاده می شود. بیش از همه، ویژگی نرم و ارتجاعی اسفنج، از آن یک ابزار بازی مناسب برای کودکان می سازد.
پس با یک اسفنج، این فعالیت های ساده و سرگرم کننده را انجام دهید:
ادامه مطلب...
اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می خواهیم، باید از سال های اولیه زندگی آن ها برای این کار برنامه ریزی کنیم. کودکان را برای زندگی تربیت می کنیم و هر خصوصیتی را که دراین سن در آنان تشویق کنیم با آنان می نماید.
اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم، کودکان به بزرگسالانی خلاق تبدیل نمی شوند.
خلاقیت یعنی برقراری ارتباط بین آن چیزهایی که قبلاً ارتباطی به هم نداشت؛ این خصوصیت به نحوی معنادار در همه سنین و مراحل رشد دیده می شود. فرآیند خلاق دربرگیرنده انتخاب، استدلال و تفکر عمیق است و مستلزم خلاصه کردن اطلاعیه ادراکی و تغییر و تبدیل آن به شکلی تازه است آدم های خلاق منفعل نیستند. هر چند که ما برای خلاقیت ارزش قایلیم و می خواهیم آن را تشویق کنیم، ولی ممکن است بعضی ها کودکان خلاق را مزاحم بدانند زیرا زیاد سوال می کنند و می خواهند به جای پذیرش دیدگاه بزرگسالان اطرافشان ، امکانات دیگر را بررسی کنند.
ادامه مطلب...
کلیدهای پرورش خلاقیت هنری در کودکان و نوجوانان. نویسنده: سوزان استرایکر و سالی وارنر. مترجم و گردآورنده: اکرم قیطاسی. تهران: صابرین، کتاب های دانه، ۱۳۸۳. ۲۶۶ ص. ۳۵۰۰ تومان.
مارگریت مید می گوید: میزان برتری یک تمدن، در چگونگی رفتارش با کودکان نهفته است.
بی شک نقاشی، طراحی، چاپ، پیکره سازی، کشف شکل ها، رنگ ها، مفاهیم و ... از جمله فعالیت هایی ست که نه تنها برای کودک بسیار لذت بخش هستند، بلکه می توانند دریچه ای باشند به سوی کشف جهانی متفاوت و پر از شگفتی و خلاقیت.
خط کشیدن، آغاز مرحله نوشتن و خواندن است. افزون بر این هنر به شکل گیری شخصیت،و بالا بردن اعتماد به نفس، استقلال و قدرت تصمیم گیری کودک یاری می کند. با درک این موضوع و تغییر نگرش ما درباره ی مفهوم هنر و هنر کودک، اهمیت نخستین تجربه های هنری کودک صد چندان می شود و ما را به یافتن راهکاری برای برخورد با او و ایجاد فضایی سالم برای تربیت کودکی خلاق یاری می کند.
هرچه کودکان درباره ی دنیای پیرامون خود بیشتر بدانند، یادگیری و خواندن در مدرسه برای شان آسانتر خواهد بود. شما نقش مهمی در کمک به کودکان برای فراگیری و روش استفاده از اطلاعات جدید، ایده ها و واژگان در یادگیری دارید و می توانید به کودکان کمک کنید بین آنچه که تازه آموخته اند و دانسته های پیشین خود پل ارتباطی برقرار کنند.
ضرورت دارد کودکان بتوانند:
- اشیا را شناسایی کنند و عملکرد آن ها را بدانند
- درباره ی جهان پیرامون خود آگاهی به دست آورند
ادامه مطلب...
چگونه فرزندان شما می توانند به کتاب خوان های حرفه ای تبدیل شوند؟ شما چطور می توانید به پیشرفت آن ها کمک کنید؟ به مجموعه رهنمودهای های مربوط به بررسی توانایی خواندن عمل کنید تا پیشرفت فرزندان تان را به یاری شش مرحله ی رشد خواندن از نشانه گذاری تصویرها تا خواندن مستقل، بسنجید.
درهر مرحله، دانش و مهارت هایی توضیح داده می شوند که بیشتر کودکان در دوره ای معین به آن ها دست می یابند و روش هایی پیشنهاد می شوند که این توانایی ها را پرورش می دهند.
- چگونه ارزیابی کنیم؟
بررسی های توانایی خواندن را همان گونه که یک پزشک، جدول رشد کودک را مشاهده می کند، انجام دهید. در پی یک الگوی ثابت رشد با کاهش و افزایش های اندک باشید. این نشانه ی سلامتی و به این معناست که فرزند شما درحال پیشرفت درخواندن است.
ادامه مطلب...
اگر واژه زیبایی شناختی به معنای هنر و زیبایی باشد، پس نگاه به تصویر های زیبا در کتاب های کودکان نیز زیبایی شناختی است.
به گفته ی «اچ . اس. برودی» (۱۹۷۷)حساسیت زیبایی شناختی اهمیت دارد، زیرا « این نخستین سرچشمه ی تجربه است که همه ی شناخت ها، داوری ها و کنش ها بدان بستگی دارد». این کتاب ها با مواد خام مفهوم ها و ایده آل ها، دنیای احتمال پذیرها را به وجود می آورند. برودی بر این باور است که تجربه های زیبایی شناختی آن چنان حیاتی است که می توان آن را اساس آموزش کودکان دانست. او بر این باور است که بهترین روش برای بالابردن حساسیت زیبایی شناختی کودکان این است که آن ها وسایل گوناگون هنری را تجربه کنند.
ادامه مطلب...
هنر قصهگویی خلاق، نویسنده: جک دیوید زایپس، مترجم: مینو پرنیانی، تهران، انتشارات رشد، ۱۳۸۰، ۳۹۳
در مقدمه ی مترجم آمده است که با اینکه قصهگویی، پیشینهای پیوسته به تاریخ پیدایش انسان دارد و علاقه به قصه و شنیدن خاطرهها و ماجراها در نهاد انسان است، در کشور ما توجه چندانی به قصهگویی نمی شود و خانوادهها و بزرگترها، فرصت های طلایی قصهگویی را به جعبههای جادویی سپردهاند و خود گرفتار کار خویشتناند. به باور مترجم، آموزش و پرورش ما نیز با گریز از سنت ها و پرهیز از نوآوری، از آنچه در گذشته به عنوان قصهگویی داشتهایم، بریده و به دستاوردهای دنیای امروز از قصهگویی نیز نرسیده است. در ادامه مترجم چاپ و نشر کتاب هایی را که به اهمیت قصهگویی و شیوههای آن میپردازند، ضروری دانسته و اشاره کرده است با اینکه کتاب
ادامه مطلب...
پیشینه ی کتاب درمانی به دوران باستان بر می گردد. کتاب درمانی یا بیبلیوتراپی یکی از شیوه های درمانی است که با "استفاده از فن کتاب خواندن انجام می شود." کودکان هنگام استفاده از کتاب، سه فرآیند را تجربه می کنند: همانند سازی، درگیر شدن احساسات و یافتن راه حل مناسب.
این روش درمان اگر به درستی انجام گیرد، سودهای بسیاری در پی دارد، از جمله تخلیه ی احساسات، همانند سازی کودک با شخصیت داستان، فعال شدن تخیل کودک، تجربه ی لحظه های شاد و تقویت تفکر مثبت. کتاب درمانی راهی مناسب برای کاهش فشارهای روحی و جسمی است که استفاده از آن در موارد ویژه پیشنهاد می شود.
ادامه مطلب...
شوخ طبعی می تواند زندگی خانوادگی را شیرین و جذاب کند. شما می توانید روی شکم نوزادتان فوت کنید، یک کلاه مسخره بپوشید و کودک سه ساله تان را تعقیب کنید، یا تظاهر کنید که در توده ای از برگ ها افتاده اید، تا یک کودک کلاس اولی را سرگرم کنید.
هم چنان که کودکان رشد می کنند و به سن بلوغ و نوجوانی نزدیک می شوند، می توانید آن ها را در برخی لطیفه ها و جناس ها شریک کنید تا درک آن ها از طنز گسترش یابد. با هم خندیدن، راهی برای برقراری ارتباط است. درک درست طنز هم چنین می تواند کودکان را باهوش تر، سالم تر و برای سازگاری با مشکلات و چالش ها تواناتر کند. ما تمایل داریم که داشتن طبعی شوخ را بخشی از سامانه ی ژنتیکی خود بدانیم
ادامه مطلب...
ما انسان ها موجودات کنجکاوی هستیم. اگر چیز جالب توجهی ببینیم، می خواهیم از آن سر دربیاوریم یا اگر صدایی غیر عادی بشنویم، از خود می پرسیم صدا از کجاست؟ چون کودکان هر روز با تجربه های تازه روبه رو می شوند و پرسش های تازه ای برای شان پیش می آید که باید به آن ها پاسخ داده شود، کنجکاوتربه نظر می رسند.
برای آماده کردن کودکان در نشست بلند خوانی کتاب، می توانید کنجکاوی طبیعی آن ها را تحریک کنید و علاقه شان را به داستان آن، از راه گفت وگو درباره ی تصاویر کتاب بر انگیزید. پیش از باز کردن کتاب، جلد آن را به کودکان نشان دهید، عنوان کتاب را بخوانید و از آن ها بپرسید بر پایه ی آنچه می بینند، در مورد داستان کتاب چه فکر می کنند.
ادامه مطلب...
خردسالان از راه خیال پردازی و عمل کردن یاد می گیرند. آیا تا کنون دیده اید که فرزند تان یک سنگ را بردارد و با آن همانند یک ماشین بازی کند، یا با جنباندن لگویی، آن را یک آدم یا خرگوش فرض کند ؟
در این هنگام فرزند شما با حرکت، چیزی را به جای چیز دیگری وانمود می کند. اما روند وانمود سازی به همین سادگی که دیده می شود، نیست. فرآیند وانمود سازی سبب پرورش بسیاری از زمینه های بنیادی رشد کودک می شود.
بیشترکلاس های کودکستان ها و مهد کودک ها سالن نمایش مجهزی دارند. اختصاص جایی به نمایش برای کودکان، کاری هدفمند است. پژوهش ها نشان داده اند که بازی های وانمودی برای آن ها، امکان زندگی در دنیایی کوچک، با همان ویژگ
ادامه مطلب...
- قصه گویی و داستان خوانی اگر به روش درست انجام شود،کودک را به کتابخوانی علاقه مند خواهد کرد.
- برای برنامه کتابخوانی روزانه کتا ب های مناسبی که کودکان از آن ها لذت ببرند، برگزینید.
- برای هر برنامه کتابخوانی فعالیت های گوناگون هنری همچون نقاشی و نمایش تدارک ببینید.
- كودكان در این دوره بسيار كنجكاو هستند و پیوسته می خواهند جهان پيرامون خود را کشف کنند. کتاب هایی برگزینید که به کنجکاوی آن ها پاسخ گوید.
ادامه مطلب...

اگر شما هم در خانه یک کودک در سن پیش دبستانی دارید و اگر کارهایی می کند یا حرف هایی می زند که مطابق رفتارهای گذشته او و تربیت رایج در خانه ی شما نباشد.
برخی از آنها طبیعی است و ما راهکارهایی برای مواجهه با این رفتارها برای تان داریم:
استفاده از كلمات نامناسب و زشت، جواب پس دادن:
تقریباً تمام كودكان در سنین پیش دبستانی گاه از كلمات نامناسب استفاده میكنند. گاهی آنان كلماتی زشت به زبان میآورند كه باعث شرمندگی والدین میشود.دلیل روشن به كارگیری این كلمات، شنیدن آنها در منزل یا مهد كودك یا محیط های دیگر است. زمانی كه كودك از این عبارات استفاده میكند معمولاً با توجه شدید و واكنش بیش از حد والدین روبرو میشود كه باعث تكرار بیشتر این كلمات خواهد شد.
ادامه مطلب...
خصوصیات و رفتارهای تغذیه ای در کودکان پیش دبستانی در دوره پیش دبستانی، کودک به سرعت مهارت های مختلفی کسب می کند. یک کودک یک ساله بیشتر از انگشتان خود برای غذا خوردن استفاده می کند و ممکن است برای نگه داشتن لیوان نیاز به کمک داشته باشد. در سن دو سالگی او خواهد توانست لیوان را با یک دست نگه دارد و یا قاشق را به خوبی به کار ببرد، اگر |
ادامه مطلب...
هر چه بزرگتر باشی تنهاتر هستی . حکیم ارد بزرگ
یگانه راه برای افزودن خوشبختی بر روی زمین آن است که تقسیمش کنیم . پول شرر
برای اینکه بشر بتواند در دنیا خوشبخت زندگی کند باید از قسمتی از توقعات خود بکاهد. شامفور
درون ما میدان جنگ و ستیز نیست بجای آنکه خود را سرزنش کنیم خویشتن خویش را بستاییم . حکیم ارد بزرگ
خوشبختی وجود ندارد و ما خوشبخت نیستیم ، اما می توانیم این حق را به خود دهیم که در آرزوی آن باشیم . آنتوان چخوف
تمام چیزى که خدا از بشر مى خواهد یک قلب آرام است . میستر اکهارت
ادب و کردار نیک از جهان بزمگاهی خواهد ساخت . حکیم ارد بزرگ
دانایی توانایی به بار می آورد ، و دانش دل کهن سالان را جوان می سازد . حکیم فردوسی خردمند
ادامه مطلب...
اگر بزرگسالانی خلاق و با قوه تخیل می خواهیم، باید از سال های اولیه زندگی آن ها برای این کار برنامه ریزی کنیم. کودکان را برای زندگی تربیت می کنیم و هر خصوصیتی را که دراین سن در آنان تشویق کنیم با آنان می نماید.
اگر خلاقیت و قوه تخیل آنان را تشویق نکنیم، کودکان به بزرگسالانی خلاق تبدیل نمی شوند.
خلاقیت یعنی برقراری ارتباط بین آن چیزهایی که قبلاً ارتباطی به هم نداشت؛ این خصوصیت به نحوی معنادار در همه سنین و مراحل رشد دیده می شود. فرآیند خلاق دربرگیرنده انتخاب، استدلال و تفکر عمیق است و مستلزم خلاصه کردن اطلاعیه ادراک
ادامه مطلب...
.
ترس کودکان کاملا طبیعی است. تشویش و نگرانی نیز احساسی کاملا نرمال است که ما را از موقعیت های خطرناک دور می کند.
کودکان اصولا از مسایل مشخصی همچون حشرات، سگ، تاریکی یا صداهایی بلند همچون صدای جاروبرقی می ترسند. بعضی از آنها از موقعیت های جدید و ملاقات با افراد جدید می ترسند. اما ترس کودکان هنگامی که احساس امنیت می کنند به طور کامل از بین می رود.
چگونه می توان ترس کودکان را کاهش داد؟
راهکارهایی که در ادامه ذکر می کنیم شاید موثر باشند اما نباید انتظار داشته باشید کودک شما بتواند در لحظه بر ترس های خود غلبه کند. اینکه کودک بتواند
ادامه مطلب...
رهبری یک سازمان برای انطباق با تغییرات و به منظور بقا و رشد در محیط های جدید، ویژگی های خاصی را می طلبد که عموما مدیران برای پاسخ به آنها با مشکلات بسیاری مواجه می شوند.
رهبری یک سازمان برای انطباق با تغییرات و به منظور بقا و رشد در محیط های جدید، ویژگی های خاصی را می طلبد که عموما مدیران برای پاسخ به آنها با مشکلات بسیاری مواجه می شوند. یکی از مهم ترین خصیصه ها که می تواند به رهبران و مدیران در پاسخ به این تغییرات کمک کند، هوش هیجانی است.
ادامه مطلب...
اگرچه فرزندان برای والدین دوست داشتنی و عزیز هستند، اما گاهی اوقات بی نظمی آن ها می تواند عذاب آور باشد.جمع کردن کتاب ها، یادآوری برنامه درسی فردا، یادآوری انجام تکالیف شب و آماده کردن کیف مدرسه دغدغه والدین است.در اغلب خانه ها نگرانی والدین این است که اگر بی نظمی کودکان به همین روش ادامه پیدا کند، تا رسیدن کودکان به سن دبیرستان به یک دستیار تمام وقت نیاز باشد. سوالی که همه والدین می پرسند این است که چه کار باید کرد؟
در جواب به این سوال، کارشناسان می گویند نظم بخشیدن به زندگی فرزندان، به آن ها کمک خواهد کرد تا در آینده بتوانند
ادامه مطلب...
عی کنید در خانه خود این طرز فکر را القا کنید که تمیز بودن خانه احساس بسیار خوبی به انسان می دهد. اگر کودک از جمع کردن وسایلش خودداری کرد، خودتان آنها را جمع کنید و بگویید: «به نظرت این طوری بهتر نیست؟ وقتی همه چیز مرتب و سرجای خودش است آدم احساس بهتری دارد.»
1.تاکید بر اینکه تمیزی و نظم احساس خوبی به انسان می دهد
مشکل بیشتر والدین این است که کودکان آنها غذا یا اسباب بازی های خود را روی زمین پرت و پخش می کنند. گاهی کودکان این کار را می کنند تا صبر والدین خود را بسنجند و ببینند چه زمانی کاسه صبر شما لبریز می شود.
زمانی که شما آرام تر و صبورتر واکنش نشان دهید جذابیت این کار نیز برای کودک از بین می رود. مثلا وقتی با آرامش به کودک خود می گویید: «اکنون زمان تمیزکاری است» بیشتر جواب می دهد تا زمانی که فریاد می زنید.
ادامه مطلب...
چه چیز بهتر از این که در تعطیلات، برنامه هایی برای فعالیت مشترک با فرزندان خود سپری کنید! به این معنی که به همراه کشف محیط های جدید، فرصت بسیار مناسبی به وجود می آید که رشد زبانی فرزندتان را پرورش دهید.
چند پیشنهاد:
محیط های تازه، تجربه های تازه و صد البته، واژه های تازه! بازدید از کشتزار، باغ وحش، یا پارک جنگلی، می تواند فرصت هایی برای یافتن واژه های نو پدید آورد. گنجینه ی نامها را در نظر داشته باشید (نام جانوران، درختان، ماشین آلات کشاورزی و غیره)، اما فعل ها و صفت هایی را هم که امکان توصیف دقیق تر کارکردهای ویژه ی این مکان های جدید را فراهم می آورند، از یاد نبرید.
پس از بازدید، بازی بیست سؤالی هم شاید خالی از لطف نباشد. به این روش می توان آموخته های محیط تازه را به خوبی در ذهن کودک نشاند و در همین حال، رده بندی یا طبقه بندی را در ذهن کودک ایجاد کرد:
-پسرم با اسم حیوانات باغ وحش بیست سؤالی بازی کنیم؟
-بله! من شروع می کنم. بزرگه و چهار تا پا داره.
-فیل؟
ادامه مطلب...
يك متخصص تغذيه با بيان اينكه گرسنگي تنها روي حافظه كوتاه مدت تاثير ميگذارد و روي حافظه بلندمدت اثري ندارد، افزود: مطالعات مختلف اثبات كرده است كه بين مصرف صبحانه و حافظه كوتاه مدت ارتباط مستقيمي وجود دارد و كودكاني كه يك هفته بدون صبحانه به مدرسه ميروند بعد از يك هفته در مواردي كه به حافظه كوتاه مدتشان ربط داشته باشد با كاهش نمره مواجهند.
ادامه مطلب...
گَردهای رنگی |
||
امروز وقتی مداد سیاه را تراشیدم گَرد ریزِ مداد روی کاغذ ریخت. وقتی انشایم را می نوشتم دستم روی آن کشیده شد و وقتی دستم را برداشتم دیدم کاغذ سفید من طوسی شده است. این طوری یک وسیله تازه وجالب برای نقاشی پیدا کرده بودم. تصمیم گرفتم برای انشایی که نوشته بودم با روش جدید یک تصویر هم بکشم. شکل ها را که کشیدم با کمک مداد تراش و مداد رنگی هایم مقداری گرد رنگی تهیه کردم و با انگشت آن ها را روی کاغذ مالیدم. حالا چون بار اولم است خیلی خوب نشده، اما مطمئن هستم با تمرین بهتر از این می شود. آیا تو هم تا به حال روش تازه ای برای رنگ کردن کشف کرده ای ؟
|
ادامه مطلب...
پسر 5 سالهای دارم که حدود 2 ماه است دوستان خیالی زیادی را در ذهنش ساخته و مدام آنها را پرورش میدهد. او خیلی اوقات با آنها حرف میزند و آنها را مخاطب قرار میدهد. حتی وقتی میخواهد بیرون برود میگوید من نمیآیم چون دوستم تنها میماند و وقتی بیرون هستیم برایش خرید میکند. اوایل من و پدرش این موضوع را جدی نمیگرفتیم. با توجه به اینکه مربیان مهد پسرم اذعان دارند که او باهوش است حالا نگرانم که پسرم در دنیای واقعی نباشد و توهم یا مشکل روانی داشته باشد. من نمیدانم باید به این موضوع اهمیت ندهم یا برعکس، پر و بالش بدهم یا اینکه قاطعانه با او حرف بزنم. میخواهم بدانم اگر این موضوع طبیعی است تا چه زماني نباید نگران باشم.
اما او تقریبا بیشتر دوستان واقعیاش را کنار گذاشته و تنها با آنها حرف میزند. نکته مهم اینجاست که دوستان پسرم هر بار در سن و سال و شرایط متفاوتی هستند.
ادامه مطلب...